Čo lomí Lomnického?

Keď si človek klikne do Googlu a dá do vyhľadávača Marcel Lomnický, vyroluje sa na neho kopec faktov. Výsledkové tabuľky. Čísla. Výkony.

Za týmito faktami je však človek. Rovnaký, ako my. Z mäsa a kostí. So svojimi silnými stránkami, aj slabinami. A tak Vám dnes prinášam exkluzívny článok o Marcelovi Lomnickom – o našom úspešnom atlétovi a reprezentantovi v hode kladivom, ktorého lásku k športu prezrádzajú už aj jeho vytetované olympijské kruhy na ruke.

Fakty nepustia. Marcel to s kladivom skutočne vie. Hádže ním ako o dušu, a ak by hral v rozprávke Mrázik a vyhodil by namiesto Ivana do neba zbojnícke budzogáne, tak pri Marcelovom švihu by sa už asi naspäť nevrátili a táto rozprávka by dopadla celkom inak. Múdry Ivan a nežná Nastenka by sa nikdy nevzali a moja obľúbená Marfuška by možno našla svoje životné šťastie. 🙂

Rozhovor s Marcelom trval zhruba 2 hodiny. Kým ja som si upíjala z kávy a Marcel zo svojho zázvorového čaju, snažila som sa ho navnímať  čo najviac – ako človeka. Jeho spôsob reči, mimiku tváre, nadýchnutia, zamyslenia. Práve to boli pre mňa akési semafory, ktorým smerom sa budú uberať aj moje otázky. Sedeli sme v tichu kaviarne a ja som vedela len jedno: že sa chcem dozvedieť od neho niečo, čo vonia človečinou.

A čo mi Marcel o sebe prezradil?

  • Ak by nebol športovec, bol by chirurg. Málokto vie, že Marcel kedysi stál pred dôležitým životným rozhodnutím. Stane sa lekárom, alebo športovcom? Keďže si ho všimli v USA a dostal možnosť odísť za veľkú mláku žiť a študovať, medicínsku kariéru zavesil na klinec.
  • Marcel má skvelý prístup k životu: „Ak niečo robíš, rob to na 100%.“ Položila som mu otázku, aké povolanie ho fascinuje a vedel by si v ňom sám seba živo predstaviť. Podľa jeho slov by bol skvelý poštový kuriér. Keď popisoval túto predstavu, úplne som videla, ako sa do nej pohrúžil. Vskutku zaujímavý pohľad.
  • Marcela zdobí niekoľko tetovaní. Jedným z nich je aj jeho životné motto na nohe: „Chcieť znamená môcť“. Má ho zhruba od svojich 18 rokov a riadi sa ním celý svoj život. Zaujímalo ma aj to, či si „fičí“ na motivácii. Prezradil, že si motivačné citáty číta len vtedy, ak sa chce nabudiť k lepším výkonom.
  • Za úspechom sa skrýva aj kus obety. Každá minca má totiž 2 strany. Kým si Marcelovi rovesníci užívali teenagerské časy, on tvrdo trénoval. A tak mi úprimne prezradil, že ani si nemal veľkú príležitosť vytvoriť priateľstvá so silným putom. Dnes úspešný športovec trávil množstvo hodín, týždňov a mesiacov sám. Drinou a makaním na svojom sne.
  • Toto ma dostalo. Príbeh Marcela a jeho začiatkov. Raz ako 14 ročný, keď skúšal, ktorá športová disciplína sa mu najviac zapíše pod kožu, povedal svojmu trénerovi atletiky, že ešte neskúsil hod kladivom. Jeho tréner sa však špecializoval na iné disciplíny, a tak mu dal číslo na pána, ktorý hádzal kladivom pred rokmi. A tak mu 14 ročný adolescent Marcel zavolal koncom jesene, že by to chcel skúsiť. Spomínaný pán mu v telefóne odpovedal: „Chlapče, ide zima, to počká do jari. Ozvi sa mi.“ Marcel to vtedy nevzdal. Bol prvý jarný deň, keď ako chlapec znova zdvihol telefón, a povedal mužovi: „Pane, to som ja Marcel, ten z jesene. Už je jar, môžeme skúsiť to kladivo?“. Práve týmto gestom si muža získal… A práve takto sa začal rodiť náš úspešný slovenský reprezentant. Mimochodom, aj vám to trošku pripomenulo film Karate Kid? 🙂
  • Tvrdohlavý, cieľavedomý a sebecký. To sú 3 vlastnosti, ktoré na seba Marcel prezradil. Na otázku, čoho sa v živote bojí najviac, však odpovedal podľa mňa absolútne nesebecky. „Nechcel by som zomrieť skôr, ako moji blízki. Skrátka by som ich tu nechcel nechať…“ ako to Marcel hovoril, v jeho očiach sa zračila čistá láska. Klobúk dolu.
  • Stáva sa to aj vám? Darí sa vám, a potom sa zrazu prestane. A tak začnete premýšľať, prečo sa všetko pokašlalo. Marcel to však robí  úplne opačne. Práve, keď sa mu darí, nájde si čas a rozoberie  si svoj život na drobné. Prečo sa mi darí? Čo konkrétne robím tak, že to prináša takéto výsledky? Čo robím, že to funguje?
  • Bola som zvedavá, na čo Marcel myslí zhruba 10 sekúnd pred tým, ako ide hodiť kladivom, napríklad na Olympiáde. Keď ide skutočne o veľa. Najmä v motivačnej literatúre sa totiž dočítate, že mnohí športovci si predstavujú, ako stoja na stupni víťazov a majú jasnú predstavu toho, ako (napríklad) kladivo letí a je to tam! Výhra! Marcel si po rokoch uvedomil, že táto predstava je síce krásna a skúšal to robiť takto aj pred samotným výkonom, ale na druhej strane ho táto predstava dostávala do stavu „stuhnutia“. Svoj hod si potom nedokázal užiť a precítiť. Práve nasledujúce súťažné sezóny na to chce ísť inak. Poradil mu to tenista Dominik Hrbatý. Sústredenie sa na prítomný moment. Na absolútne precítenie pocitu prichádzajúceho hodu. Akoby sa čas zastavil. Som tu ja a moje kladivo. Precítim naplno každučký pocit z pohybu svojho tela a toho, ako som s kladivom v absolútnom súlade.  Nerozmýšľať príliš dopredu, ale prežívať prítomný moment NAPLNO. Týmto prístupom sa snaží riadiť aj vo svojom osobnom živote.
  • Drina alebo talent? Marcel tvrdí, že u športovcov vo vyššom veku je to hlavne o drine. Trénuje 6 dní v týždni, zhruba po 5 hodín. Pri tréningoch vždy počúva hudbu. Strieda to. Rap. Rock. Pop. Podľa chuti. Hudba ho tak sprevádza v jeho dennom živote a je jeho neoddeliteľnou súčasťou.
  • Týmto si ma Marcel získal: Má rád mačky. 🙂 A raz by chcel mať v dome aspoň dve. Pripomínajú mu totiž krásne spomienky a časy u jeho milovanej babky.
  • Ako Marcel prekonáva ťažké časy? Tak najskôr sa ponorí do seba. Následne vybehne na ihrisko a jednoducho to zo seba dostane von fyzickou aktivitou. Pohyb mu v jeho živote už pomohol vyriešiť množstvo skutočne náročných životných situácií.

A to je len časť toho, čo sa do mňa z Marcela zapísalo. Keď som prišla domov z rozhovoru, sadla som si pohodlne do kresla, zapálila sviečku a začala písať. Myšlienky sa pretavili do slov. Slová do viet. A z viet vznikali pocity. Mimochodom, aký máte teraz z Marcela pocit Vy? Však Vám už jeho meno nepripomína iba fakty, čísla a športové výkony? Kto vie, možno ak získa na Olympiáde medailu, stretneme sa znova. A opäť nám prezradí niečo zaujímavé zo svojho života.

Vaša Lucia

motivacia-inspiracia-tvorba-copywriting-copywriter-blog-blogeroka-lucia-duracova-storyseller

A ČO TERAZ?

Nevyšlo ti to podľa predstáv? Možno si si myslela, že vo veku, ktorý máš teraz vytesaný na tvári, už budeš za vodou. Že budeš mať

Čítať viac »

Upútajte pozornosť na svoju firemnú značku!

Ušetrite peniaze za nestabilných zamestnancov. Predstavte výnimočnosť Vašej firmy
a jej benefity.